Pentru a prepara corect acest produs este de ajuns să ții cont de câțiva pași puși de dispoziție de pofta-buna.com. În rândurile de mai jos vei afla cum se coc legumele, dar și care sunt trucurile pe care trebuie să le știi.

Înainte de a te apuca de zacusca propriu-zisă trebuie să cunoști cantitatea pe care vrei o faci. Pentru asta consultă lista cu ingrediente, dar și care este produsul care nu trebuie să lipsească de la acest preparat.

Zacuscă de vinete, rețeta clasică. Tot ce trebuie să știi

Ingrediente necesare pentru zacusca de vinete:

  • 6 kg de vinete
  • 3 kg de ceapă galbenă
  • 3 kg de ardei capia roșii, gogoșari sau ardei gras roșu
  • 3 kg roșii bine coapte
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2-3 frunze de dafin
  • 1-2 morcovi
  • 500 ml ulei de  floarea soarelui
  • sare, piper măcinat și ardei iute.

Cum se pregătește zacusca de vinete. Pașii de urmat:

  1. Cel mai important pas pentru realizarea acestui preparat este să ai vinetele coapte. Ele se pot face pe aragaz la flacără mare, se curăță de coajă și se lasă la scurs într-o sită cel puțin 3 ore
  2. Ardeii se coc și ei pe o tavă, după care se curăță de semințe și se taie fâșii cât mai mici
  3. Ceapa se spală, se curăță și se dă prin mașina de tocat sau prin robot
  4. Morcoviul și ardeiul se toacă la fel ca ceapa și se amestecă toate
  5. Legumele de mai sus se călesc într-o tigaie încinsă bine cu ulei de floarea soarelui
  6. Se amestecă mereu să nu se lipsească și se țin pe foc până când scade tot lichidul din ele
  7. Se adaugă apă fierbinte puțin câte puțin și se mai lasă legumele la înăbușit. Atenție, nu trebuie să se prăjească
  8. Când legumele sunt pătrunse bine se adaugă roșiile care au fost făcute suc dinainte
  9. Se lasă întreaga compoziție la fiert, timp în care se amestecă în continuu să nu se lipsească
  10. Sosul trebuie să scadă bine, apoi se adaugă vinetele tocate și frunzele de dafin
  11. Tot la acest pas se condimentează cu o lingură de sare, piper proaspăt măcinat și ardei iute
  12. Zacusca de vinete se lasă la foc mic să nu se lipsească și se lasă să scadă în funcție de gustul fiecăruia
  13. De preferat ar fi ca zacusca să se ia de pe foc atunci când nu mai este deloc lichid deasupra
  14. La final se adaugă și usturoiul pisat, care îi oferă un gust aparte
  15. Zacusca se lasă la răcit până a doua zi și abia apoi se poate pune în borcane curate și sterilizate.
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE